Proces odchudzania może być długi i żmudny, a czasami również frustrujący. Wymaga cierpliwości, konsekwencji, ale też wiedzy. Nie oznacza to jednak, że jest to niemożliwe. Wręcz przeciwnie – wszystko się da, tylko trzeba się uzbroić w odpowiednie podejście, zaangażowanie i zaakceptować fakt, że potrzebny jest także czas. Podsumowanie Jesteś w [...]
[...] ryżowa, makaron z czerwonej soczewicy, makaron z ciecierzycy, amarantus czy kasza gryczana. Dzięki temu zwiększysz zawartość białka w posiłku. Kupuj łatwe w przygotowaniu źródła białka Jeśli masz trudności ze zjedzeniem odpowiedniej ilości białka w ciągu dnia, koniecznie zaopatrz się w łatwe w przygotowaniu źródła białka. Pomoże to skrócić [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
Starzenie się związane z upośledzeniem funkcji poznawczych to poważny problem zdrowia publicznego, wpływający na około 50% osób w wieku 60 lat i starszych na całym świecie. W wieku 80 lat około jednej na osiem osób dotyka demencja. Wciąż poszukiwane są skuteczne strategie wczesnej diagnostyki i leczenia. Potrzebne są również nowe podejścia [...]
Colostrum, znane również jako siara, to pierwsze mleko wydzielane przez gruczoły mlekowe ssaków tuż po porodzie. Jest to wyjątkowe mleko, różniące się składem od typowego mleka matki, które pojawia się później. Colostrum wykorzystywane w suplementach diety pochodzi zwykle od krów. Jak się dawkuje colostrum? Jednym z wyznaczników dobrej jakości [...]
[...] hormonów, wspiera układ odpornościowy i zdrowie skóry. Oczywiście to nie wszystko! Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się o cynku jeszcze więcej — w czym pomaga i jakie są jego źródła. Podsumowanie Cynk odgrywa istotną rolę w zdrowiu kobiet i mężczyzn. Warto uzupełnić dietę w takie produkty jak ostrygi, mięso, owoce morza, rośliny strączkowe, [...]
Sarkopenia to stan fizjologiczny wzmożonej utraty masy mięśniowej i siły, który zwykle występuje i rozwija się wraz z wiekiem. Zgodnie z definicją Międzynarodowego Towarzystwa Geriatrycznego, sarkopenia jest "stopniową i ogólną utratą masy i siły mięśniowej, która nie jest wynikiem chorób neurologicznej czy endokrynologicznej". Może wynikać z [...]
W czasach powszechnego dostępu do smartfonów, tabletów i innych urządzeń połączonych z Internetem, lub dających możliwość grania przez długie godziny, poziom skupienia uwagi u dzieci i młodzieży poddawany jest ciągłym próbom. Brak kontroli nad długością czasu kontaktu z tymi technologiami prowadzić może nie tylko do utraty koncentracji, ale [...]
[...] przeciwwskazań ku temu, żeby łączyć antybiotyki kreatyną, a tym bardziej odżywką białkową. Jest ona produktem spożywczym, takim samym jak mięsa, ryby, jajka, czy nabiał (źródła białka w diecie). To nie są leki, które mogą wchodzić w interakcje wraz z innymi lekami. Sugeruję poczytać więcej informacji na temat kreatyny i odżywki białkowej. [...]
Zdrowy przewód pokarmowy potrafi przerobić wiele różnorodnych substancji na drobniejsze cząsteczki, a następnie wchłonąć lub wydalić. Niestety z wiekiem lub na skutek różnych schorzeń, a także przez kiepską dietę i niezdrowy styl życia, wydajność trawienia i wchłaniania może ulec obniżeniu. Zaburzenia tych procesów wiążą się z pogorszeniem [...]
[...] czy też wyników sportowych są najważniejsze aspekty w tym kierunku, czyli solidny i regularny trening, dobrze dobrana dieta (ilość kalorii, składników odżywczych, ich źródła), 9raz odpowiednia regeneracja. Niekoniecznie to kiedy wykonasz trening, w jakich godzinach i ile zjesz posiłków, oraz czy w każdym z nich będzie odpowiednia ilość [...]
[...] już wszystko, to wiesz, że nabiał powinieneś unikać i w tyle. Mamy do wyboru wiele innych, wartościowych źródeł białka. Poza tym, warto w takiej sytuacji zwrócić uwagę na źródła wapnia, z którymi może być problem. [...]
Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]
Mimo artykułów, filmów, rozpisek dietetycznych, gotowych, pełnych opracowań większość ludzi podąża za prostszymi i często błędnymi poradami np. z YouTube, TikToka czy Instagrama. Często komercyjnie oferowane diety są dobre, ale nie sprawdzą się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej, mogłyby znaleźć miejsce na typowej „masie”, gdy dla kogoś celem [...]
[...] - 2100kcal. Aktualnie jem 1800 kcal które rozkłada się na: -białko: 160g -węglowodany: 135g -tłuszcz: 70kg Wszystko przygotowuję sam więc dieta jest zbilansowana - różne źródła białka/węgli/tłuszczy, dużo warzyw, owoce. Dodatkowa suplementacja Omega-3. Micha na ten moment dopięta :) Na 1800 kcal czuję się dobrze, siła szła lekko w górę [...]
[...] Jeśli nie lubisz liczyć makroskładników, skoncentruj się na jedzeniu zrównoważonych posiłków opartych na białkach, zdrowych tłuszczach i węglowodanach. Wybieraj chude źródła białka, takie jak drób, ryby, jaja, chude mięso i produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu. Staraj się unikać przetworzonych produktów spożywczych. Jeśli chodzi [...]
[...] zacznij od podstaw i poczytaj sobie jak powinna być skomponowana zdrowa dieta: jakie produkty uwzględniać, a czego unikać - w dziale są artykuły na ten temat: jakie są dobre źródła białka, węglowodanów i tłuszczów. Oblicz swoje zapotrzebowanie (na masę), ułóż dietę bazując na zdrowych produktach. Nie wiem co się kryło pod hasłem "przekąski" na [...]
Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP może być bardzo restrykcyjna i trudna do utrzymania. Może ona jednak pomóc osobom cierpiącym na IBS (zespół jelita drażliwego) złagodzić bolesne dolegliwości. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, na czym ta dieta polega. Podsumowanie Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym. Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]
Uzyskanie i utrzymanie odpowiednio wysokiego poziomu zapasów żelaza w organizmie jest dla niektórych osób trudnym wyczynem. Nie każdy bowiem lubi spożywać najbogatsze źródła tego pierwiastka, dodatkowo niektóre osoby mogą mieć problemy z prawidłowym wchłanianiem, a jeszcze inne narażone są na bardzo duże utraty żelaza związane np. ze swoim stylem [...]